Als cementvervanger geeft SQAPE bouwmaterialen niet alleen duurzame, maar ook unieke bouwtechnische eigenschappen.
Toepassingen SQAPE
SQAPE is vooralsnog bruikbaar in niet-constructieve (ongewapende) toepassingen. Praktijkproeven in bestaande productielocaties tonen aan dat SQAPE uitstekend toepasbaar is in prefab betonproducten als:
Terug
Specificaties SQAPE
Een unieke combinatie van bindmiddel, alkaliën en het gepatenteerde additief, maakt het mogelijk een bouwmateriaal op maat te ontwikkelen dat voldoet aan de specifieke eisen die uw werk stelt.
Vergeleken met cementgebonden beton hebben materialen geproduceerd met de SQAPE technologie de volgende eigenschappen:
Bovendien is de SQAPE technologie inzetbaar in conventionele productieprocessen van beton, keramiek, stabilisatie en immobilisatie.
De technologie is jarenlang op eigen laboratoriumschaal getest. Onderzoeken door onafhankelijke instanties en universiteiten vinden momenteel plaats. Abonnneer u op RSS Feed op de nieuwspagina en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen.
Terug
Innovatief op traditionele leest
SQAPE geopolymeer is een innovatief bindmiddelsysteem. Een duurzaam alternatief voor cement in bouwmaterialen.Toch past het volledig in de traditionele productiewijze van bijvoorbeeld beton. Waardoor bouwmaterialen met SQAPE eenvoudig te produceren zijn in conventionele betoncentrales en -fabrieken. Het productieproces wijkt nauwelijks af. Maar wezenlijk anders zijn de betere milieuprestaties van de geproduceerde materialen. Vergeleken met Portland cement is met SQAPE gebonden materialen een CO2-reductie tot 80% haalbaar.
Terug
Hoge mechanische sterkte
De excellente bindingseigenschappen van SQAPE zorgen voor een hoge buig- en treksterkte. Dit is onderzocht bij de toepassing van prefab elementen, waarbij Portland cement volledig is vervangen.
Zo voldoet de breuklaststerkte van een grastegel al na 1 dag uitharden aan de gestelde eis van 62,5 N/mm² voor zware verkeersbelasting. Na 300 dagen uitharden, bedraagt deze maar liefst > 2x de grenswaarde.
Terug
Hoge zuurbestendigheid
Zuurbestendigheid is van belang voor de levensduur van het vormgegeven product. Dit speelt bijvoorbeeld in de veehouderij waar uitwerpselen van dieren en zuren in het voer de vloeren aantasten. Dit resulteert in gewichtsafname en druksterkteverlies van het materiaal.
Uit onderzoek blijken SQAPE gebonden proefstukken zuurbestendiger dan de cementgebonden proefstukken met vergelijkbare sterkten (gemiddelde gewichtsafname van 0,4 kg/m² versus 1,5 kg/m² na 14 dagen). Download het volledige testrapport
Terug
Goede verwerkbaarheid
Het verwerken van alkalisch geactiveerde systemen was tot op heden lastig te beheersen. Door gebruik te maken van de gepatenteerde SQAPE additieven is het systeem stabiel en beheersbaar. Zo neemt de zet-, vloei- en schudmaat toe bij hogere dosering van additief en is de open tijd instelbaar. Download het volledige testrapport
Terug
Levensduur
De levensduur van geopolymeer gebaseerd beton is een belangrijk vraagstuk.
Op verzoek van SQAPE heeft TU Delft onderzoek gedaan naar de levensduur van drie van haar mengsels: MI, MII en MIII. Deze alkali-geactiveerde mengsels zijn beproefd op weerstand tegen sulfaataantasting, chloride-indringing en carbonatatie.
Conclusies uit het TU Delft onderzoek
Voor uitgebreide informatie zie het Engelstalige rapport van de TU Delft - februari 2016.
Terug
In een op verzoek van SQAPE uitgevoerd onderzoek concludeert ook SGS INTRON dat de SQAPE technologie geschikt is voor de productie van geopolymeren met met een extreem lange levensduur.
Uitdrogingskrimp
De SQAPE technologie maakt het mogelijk producten samen te stellen met een lage uitdrogingskrimp. Vooral bij wegverhardingen is dit een voordeel. Er zijn dan minder dilatatievoegen nodig. Bovendien kunt u SQAPE bijvoorbeeld bij gietvloeren in natte ruimten toepassen.
In wegverharding bedraagt de uitdrogingskrimp na 28 dagen 0,15 – 0,20 mm/m. In gietvloeren bedraagt de uitdrogingskrimp na 28 dagen 0,05 – 0,1 mm/m. In andere toepassingen is de uitdrogingskrimp vergelijkbaar met die van cementgebonden producten, zo rond de 0,6 mm/m. Indien minder krimp gewenst is, zal receptuuroptimalisatie uitwijzen of dit haalbaar is. Download het volledige testrapport
Terug
Hechting
Wanneer SQAPE gebonden materialen (onderbeton) gecombineerd worden met cementgebonden toplagen, is goede hechting belangrijk voor de kwaliteit van het eindproduct. Bijvoorbeeld bij vloeren die bestaan uit een onderlaag en deklaag. Zoals gietvloeren die worden aangebracht op een laag van kanaalvloerplaten.
Uit onderzoek blijkt dat de hechting van SQAPE-gebonden materiaal op cementgebonden beton goed is. Zowel bij natte geopolymeer specie op droge beton als bij nat op nat aardvochtige mengsels. De gemiddelde hechttreksterkte bedroeg in het onderzoek > 2MPa. Download het volledige testrapport
Terug
Vrij toepasbaar
Op SQAPE-technologie gebaseerde bouwstoffen zijn vrij toepasbaar. Dankzij hun specifieke structuur is de milieubelasting zeer beperkt. Door de keuze van toegepaste bindmiddelen voldoen ze aan de grenswaarden in het Besluit Bodemkwaliteit.
Terug
Herbruikbaar
Volgens overheidsbeleid worden bouwmaterialen na de gebruiksfase zoveel mogelijk hergebruikt (circulariteit). Voorwaarde is dat het gebroken materiaal voldoet aan de grenswaarden van het Besluit Bodemkwaliteit wat betreft het vrijkomen van verontreinigingen (uitloging). Download het volledige rapport
Met SQAPE technologie geproduceerde materialen zijn onderzocht volgens de voorschriften uit het Besluit Bodemkwaliteit. De gemeten uitloging van onder andere metalen blijft binnen de emissiegrenzen van het besluit.
Terug