SQAPE Samenstelling

Componenten SQAPE-technologie

  • Duurzaam bindmiddel op basis van geselecteerde minerale reststoffen (silicium, aluminium)

  • Water

  • Alkaliën (activator)

  • Gepatenteerde additieven

Mineralen reststoffen

In plaats van standaard portlandcement vormen minerale reststoffen, met daarin het belangrijke silicium en aluminium, de grondstoffen voor het bindmiddel in de SQAPE-technologie (SQAPE GPM I, GPM II, GPM III en GPM IV). Deze mineralen komen van nature voor in de aardkost en worden voor deze toepassing speciaal geselecteerd en gemixt in onze fabriek in Wanssum. Het bindmiddel is gecertificeerd door SGS Intron en ondervindt intern een kwaliteitscontrole voor uitlevering.

Alkaliën & additieven

De unieke kracht van de SQAPE-technologie wordt gevormd door gebruik te maken van bovengenoemde reststoffen (secundaire grondstoffen) en bijzondere gepatenteerde additieven.

De specifieke SQAPE-geopolymeren ontstaan door hoogwaardige minerale reststoffen te mengen met water en alkaliën (activatoren), waarna een chemische reactie plaatsvindt. Als je dan naast de toeslagmaterialen zand en grind – om volume te maken – ook onze gepatenteerde additieven toevoegt, kun je het verwerkingsproces goed sturen en beheersen. De hiermee geproduceerde geopolymeren zijn functioneel goed vergelijkbaar met traditioneel beton, maar kennen ook enkele verbeterde eigenschappen.

Dankzij de uitgebalanceerde combinatie van minerale grondstoffen en gepatenteerde additieven zijn er ook lagere concentraties alkaliën nodig.

Tabel: Verschillen traditioneel beton en geopolymeerbeton

Traditioneel beton Geopolymeer beton
Toeslagmaterialen (zand, grind) Toeslagmaterialen (zand, grind)
Bindmiddel: Portlandcement Bindmiddel: Minerale reststoffen
Water + hulpstoffen (plastificeerder) Water + alkaliën (activator) + additieven
Hydraulische reactie Polymerisatie

Door te variëren met de minerale grondstoffen en additieven is ook productie op specificatie mogelijk. Zo worden de eindproducten exact afgestemd op de eisen van het werk.

Resultaten in de praktijk

De specifieke bouw van ons product levert vele voordelen op en met name een sterk verbindingsnetwerk. In normaal, cementgebonden betonmortel haken naaldjes net als kristallen aan elkaar. In onze producten zie je geen naaldjes, maar een meer gesloten gelstructuur. Dit levert een hoge treksterkte op, meer flexibiliteit en een hogere zuurbestendigheid.

Dit nieuwe type gesteente bestaat uit stabiel, vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden producten als mortel of prefabbeton. Van binnen is de structuur echter anders en sterker.

  • Technische toegevoegde waarden
  • Mogelijke efficiëntieverbeteringen
  • Extreem lage carbon footprint en MKI-waarde
  • Betere specificaties (op maat)
  • Ten opzichte van andere geopolymeersystemen veel beter verwerkbaar.

De unieke SQAPE-technologie is ook via licenties beschikbaar