SQAPE Innovatieve technologie

Innovatief bindmiddel

De SQAPE-technologie is een gepatenteerde methode om hoogwaardige betonproducten en bouwmaterialen te maken. Deze productiemethode is ontstaan tijdens een onderzoek naar een duurzame vervanger van cement als bindmiddel in bijvoorbeeld beton.

De SQAPE-technologie is een methode om beton te produceren zonder cement en daardoor minder milieubelastend.
Deze technologie kent een goed beheersbaar proces, zorgt voor een goede verwerkbaarheid en levert diverse technische voordelen op. Door het duurzame karakter geven de eindproducten bovendien een goede invulling aan de verduurzaming van onze leefomgeving.

Ontdekking

In 2012 ontstond een samenwerking tussen Van Gansewinkel (nu Renewi, Mineralz) en Cementbouw. Het bedrijven duo was ervan overtuigd dat hergebruik van grondstoffen een steeds grotere rol in het bouwproces ging innemen. Met het oog op het terugdringen van de klimaatverandering wilden zij echter een stap verder gaan. Omdat het bestanddeel cement in beton voor een forse CO2-uitstoot zorgt, onderzochten zij samen een duurzamer bindmiddel voor betonwaren.

Bij de experimenten die ongeveer vijf jaar in beslag namen werd een doorbraak bereikt. Dankzij gepatenteerde additieven werd met behulp van hoogwaardige mineralen reststoffen een nieuw type geopolymeerbeton gemaakt.

Additieven

Het zijn de gepatenteerde additieven dat leidde tot de opmerkelijke gepatenteerde SQAPE-technologie die de innovatieve SQAPE-technologie zo uniek maken. Deze additieven zorgen ervoor – samen met alkaliën – dat minerale reststoffen door chemische activatie een volwaardige vervanger zijn van cement. Hierdoor is een optimale sturing van het productieproces mogelijk en ook een goede verwerkbaarheid van de materialen. Deze unieke technologie zorgt uiteindelijk voor hoogwaardige producten, die zich duidelijk onderscheiden van andere geopolymeer- en betonproducten in de markt.

Minerale reststoffen

Een belangrijk kenmerk van de innovatieve SQAPE-technologie is het gebruik van speciaal geselecteerde minerale reststoffen (silicium en aluminium). Deze secundaire grondstoffen hebben hun eerste werkzame leven al achter de rug. Daardoor staat de CO2-emissie die aan deze stoffen is toe te schrijven op nul. Omdat onze SQAPE-technologie gebruikmaakt van deze reststoffen, in plaats van cement, levert dat een enorme milieuwinst op: tot 80% CO2-reductie en een uiterst lage MKI.

Geopolymeerbeton

Producten die op deze wijze worden gemaakt, hebben inmiddels de waarde van de innovatieve SQAPE-technologie bewezen. Zo wordt er met behulp van deze technologie RAMAC-betonmortel (halffabricaat) geproduceerd, terwijl de SQAPE-technologie door diverse partners ook ingezet wordt voor prefab-producten (stenen, banden, etc.). Beide werkwijzen kunnen in licentie plaatsvinden, want deze productiemethode kan eenvoudig in bestaande centrales of fabrieken worden toegepast en vergt geen grote investeringen.

SQAPE is een joint venture van de beursgenoteerde bedrijven CRH (Cementbouw) en Renewi (Mineralz), wat deze technologie extra toekomstperspectief geeft.

Bekijk de vele voordelen op de pagina technische eigenschappen SQAPE.

*Onder meer in Europa, China, India, Maleisië, Australië, Noord-Amerika en Brazilië.