SQAPE heeft een licentieovereenkomst getekend met de Rouwmaat Groep. Hiermee bedient Rouwmaat de levering van cementloze beton in de regio Oost-Nederland.

Van het traditionele mengsel zand, grind en cement, wordt laatstgenoemde vervangen door een minder milieubelastend bindmiddel.

Het bindmiddel, een geopolymeer, wordt vervaardigd uit hoogwaardige mineralen reststoffen gemengd met een activator en unieke bindtijdregelaar. Rouwmaat heeft uitgebreide ervaring opgedaan met het produceren, leveren en verwerken van deze cementloze beton.

Het resultaat kan oplopen tot 80% CO2-reductie (t.o.v. Portland cement), een lage MKI-score en unieke bouwtechnische eigenschappen, zoals hoge zuur- en zoutbestendigheid en geringe krimp.

Niet alleen innoveert Rouwmaat met geopolymeer cementloos beton maar ook op andere vlakken zoals besparen op primaire grondstoffen door:

  • Beton dat vrijkomt uit sloopprojecten te recyclen tot grind- en zandvervanger in nieuw beton
  • Regenwater op te vangen en dat als aanmaakwater voor ons beton te gebruiken, waardoor we als Rouwmaat Groep (met 5 betoncentrales) een leidingwaterverbruik hebben van een vierpersoons-huishouden.

Door de inspanningen kan de Rouwmaat Groep nú al voldoen aan circulaire uitvragen van landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Ook zijn ze daardoor één van de koplopers in het door de overheid gelanceerde Betonakkoord.